четвъртък, 21 август 2014 г.

Eurotrip 2014: Ден 2 - Лаго Маджоре и Боромеовите острови

Слънцето изгря над красива Италия и точно в 7:00ч. вече бяхме на крак за втория си ден от нашето малко европейско пътешествие. Очакваха ни езерото Маджоре и трите естествени острова, принадлежали някога на фамилията Боромео, а сега техните живи наследници и потомци.
През Ренесанса както Сфорца са управлявали Милано, а Медичите – Флоренция, така и Боромеите са притежавали цялата област Лаго Маджоре, заедно с трите острова – Изола Мадре, Изола Бела и Изол дей Пескатори. Сега техните косвени наследници не населяват областта или островите, но влагат много средства в това островите да са поддържани и в изряден вид като една от най-посещаваните туристически дестинации в Италия.
Първият остров е Изола Мадре (т.е. о. Майка, защото е най-големият от трите). Той е комбинация от огромен дворец в ренесансов стил – предимно обран и аскетичен, обграден от най-изумителната ботаническа градина, където се отглеждат множество редки растения, сред които се разхождат най-свободно пауни албиноси. Съдейки по градините, раят наистина е място на земята. В общи линии само сградата на замъка, въпреки реставрациите, е оригинална. Мебелировката и множеството картини са възстановка, събрана от къде ли не. Огромната галерия, завършваща с купол, стаята, където някога е отсядал Наполеон и библиотеката със стари книжа ми харесаха най-много, главно защото бяха най-автентично пресъздадени. След обиколката а замъка се изкачихме до най-високата точка на градините, където е кафенето и спокойно се порадвахме на секващата дъха гледка, като междувременно нахранихме и пауните, и врабчетата, и всякакви други птици, които бяха повече от дружелюбни, след като едвам си спасих мъфина от тях.




След час и половина на Изола Мадре, корабчето ни отведе до Изола Бела. Името на острова „Бела“ отговаря буквално на действителността. Докато Изола Мадре е по-автентичен и неподправен, Изола Бела е чисто призведение на изкуството. Целият остров е във формата на гигантски кораб, бароковият дворец впечатлява със своята пищност и детайлност, а градините, които си бяха просто перлата в короната на острова, са изградени с идеята да приличат на едно от старите чудеса на света – Висящите градини на Семирамида във Вавилон. И действително наподобяваха една тяхна съвременна реставрация – огромна десететажна, тревиста пирамида.



Островите бяха най-прекрасното място. Въпреки че са изкуствено поддържани, за да привличат туристи, от тях струи духа на едно отминало, досущ като излязло от приказка, време.

Останалата част от деня прекарахме в Изола дей Пескатори, който остров е най-малък и се пълен само с магазини за сувенири и заведения. Хапнахме по едни спагети и се отправихме към Швейцария. Въпреки че дестинацията ни за ден трети беше Женева, нощувахме във Франция. На 10км от границата се намира едно малко френско градче – Анемас, където приключи денят ни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар